Jeans Pasform Guide

Højtaljede-, lavtaljede-, vide- eller tætsiddende jeans? På denne side finder du information om jeans-pasforme, og nogle hints der kan hjælpe dig med at finde den pasform der passer bedst til dig.

TALJEN
Det første vi kigger på er taljen, som måske kan virke som en lille del af et par jeans, men som har stor indflydelse på hvad et par jeans gør for din figur.

Højtaljede Jeans/ High Rise Jeans

Jeans med høj talje dækker navlen, og kan i ekstreme tilfælde bevæge sig langt over navlen.
Højtaljede jeans giver indtryk af at underkroppen er længere, og passer derfor godt til dem med korte ben. Derudover skjuler den høje talje små deller og en lille mave.

Højtaljede jeans er dog ikke for dem med stor numse og brede hofter, da disse områder vil se endnu større ud med den høje talje. Af samme grund er de derimod rigtig gode til dem der har en noget lige form, og gerne vil have lidt mere hofter og en mere markeret talje.

Almindelig Taljerede Jeans/ Regular Rise Jeans

Almindelig taljerede jeans er sådan set udgangspunktet, hvorfra man trækker fra i længde for at få et par lavtaljede jeans, eller lægger til i længde for at få et par højtaljede jeans. Denne taljehøjde er mere eller mindre tidløs, og passer godt til de fleste. Dette er det “sikre” valg, hvis du er i tvivl om hvilken taljehøjde du burde vælge.

Den almindelige taljerede jean er nærmest ligeså god som den højtaljede jean til at skjule deller og en lille mave, men har en knapt så ekstrem effekt på størrelses-forholdet mellem hofter og talje.

Lavtaljede Jeans / Low Rise Jeans

Lavtaljede jeans har taljen siddende et godt stykke under navlen, og gør underkroppen kort, da den cutter kroppen “over” på et uheldigt sted. Dette gør den lavtaljede jean uheldig for dem med korte ben, men godt for dem der vil have en længere overkrop.

For kvinder med brede hofter og stor bagdel cutter lavtaljede jeans kroppen over på det helt rigtige sted, og kan gøre en stor bagdel mindre opsigtsvækkende. Det skal dog understreges at det her er tale om en numser der er naturligt store i forhold til taljen, da lavtaljede jeans ikke gør noget godt for tykke numser. Det ender bare med en “muffin top“!

Endvidere er den lavtaljede jean meget afslørende. Den kan gøre de mindste deller opsigtsvækkende, og kan komme til at afsløre lidt for meget når man bukker sig ned. Nogle producenter tager udgangspunkt i lav talje foran, og gør buksen noget højere bagpå, for at komme dette problem til livs.

BUKSEBENENE
Buksebenene er den anden del af et par jeans, der også skal vælges med omhu!

Straight Fit Jeans

Klassisk snit, hvor benene synes lige fra knæ til benåbning. Vidden i benåbningen er gerne en lille smule videre end ved knæerne.

Denne pasform er meget god til dem med en firkantet kropsform, og små kvinder. Pasformen giver kroppen lidt form, uden at give underkroppen for store dimensioner.

Pasformen passer ikke til triangulære kropsforme, med brede skuldre, da denne kropsform kræver mere form i buksebenene, for at udligne skulderbredden.

Slim Fit Jeans

Slim fit jeans giver en tætsiddende pasform. Denne pasform følger benenes naturlige form, og synes smallere jo længere ned ad benet man kommer. Vidden er den samme, eller mindre i benåbningen end ved knæet. Slim Fit jeans hvor vidden i benåbningen er mindre end knæet kalles ofte for Superslim.

Tætsiddende jeans er gode til timeglas- og firkantformede kropsforme, da den giver mere form til de firkantede og fremhæver formen til de timeglasformede.

Pasformen er ikke så god til pære- eller æbleformede kropsforme, da lår, mave og hofter vil virke større uden vidde i buksebenene.

Skinny Jeans

Skinny jeans er Slim Fit pasformens ekstreme lillesøster. Denne pasform er seriøst stram og tætsiddende, og smaller ind hele vejen ned ad benet. Dette er det par jeans du kigger på i butikken og tænker “Kan min fod I det hele taget komme igennem den benåbning?”

Denne pasform er også god til timeglas- og firkantformede kropsforme, da den giver mere form til de firkantede og fremhæver formen til de timeglasformede.

Den er dog heller ikke så god til de pære- eller æbleformede kropsforme, da lår, mave og hofter vil virke større uden vidde i buksebenene. Desuden har fødderne til meget høje og tynde personer en tendens til at se meget store ud I denne pasform.

Boot Cut/Leg

Boot Cut jeans har ekstra vidde i benåbningen. Benet bliver gerne først videre et stykke ned på læggen, således at de kan komme udenpå et par støvler, deraf navnet boot cut.

Denne pasform er god til dem med pære-, æble-, triangulære-, timeglas- og firkantformede kropsforme. Pasformens vidde i benåbningen udligner vide hofter, bred talje og brede skuldre, og giver form til en ellers lige krop.

Flare

Videre fra knæet og ned til benåbningen. Er gerne noget videre end bootcut.

Denne pasform er, ligesom Boot Cut, meget god til dem med pære-, æble-, triangulære-, timeglas- og firkantformede kropsforme. Pasformens vidde i benåbningen udligner vide hofter, bred talje og brede skuldre, og giver form til en ellers lige krop.

Vide Jeans/Wide Leg Jeans

Jeans hvor vidden starter fra hofte og ender benåbning.

Denne pasform er god til dem med timeglasfigur, som ikke har behov for at fremhæve sine kurver, og til de pæreformede, som får udbalanceret hofter og numse.

Pasformen er knapt så god til dem med firkantet/lige kropsform, da de kun gør en lige krop endnu mere lige.

GENERELLE TIPS

Længden på buksebenene

Ønske du at give dine ben lidt ekstra længde? Så skal buksebenene være lange. Brug højhælede sko og sørg for at buksebenene dækker det meste af hælen, og nærmest snuser til gulvet. Men husk også at bukseben der er så lange at de rører gulvet, hurtigt vil blive grimme forneden!

Farve

Hvis du ønsker at dine jeans skal have en slankende effekt skal du vælge mørke jævne farver, og hold dig væk fra de slidte jeans. Hvis du derimod gerne vil give benene og numsen noget ekstra fylde, er et par jeans der er godt slidt på lår og numse lige hvad du har brug for! Denne farve giver en “fyldig” effekt, og trækker opmærksomheden hen til underkroppen.

Stretch/Elasticitet

Stretch, eller elasticitet, er fantastisk til kvinder med brede hofter og stor numse. Stretch tillader dem at bruge jeans der er stramme over hoften og samtidigt have det komfortabelt. Stretch er desuden en gave til dem der elsker Slim Fit jeans, da stretch i en Slim Fit jean tillader en endnu strammere pasform.